Just nu är svenska Klarna ett av de mest spännande företagen i Europa

Just nu är svenska Klarna ett av de mest spännande företagen i Europa. Sedan starten 2005 har man växt till omkring 800 medarbetare, fördelade på sju länder. Och ytterligare etableringar är att vänta. Klarnas innovativa  betalningslösningar är på väg att i grunden förändra e-handeln och ambitionsnivån är hög. Målet är att bli en internationellt ledande aktör. Våren 2012 vann Klarna ett flertal tunga priser vid GP Bullhound Awards, en gala som uppmärksammar tillväxtföretag i tekniksektorn. Klarna tog här hem priserna för ledarskap, högsta globala potential, innovation och juryns stora pris. Niklas Adalberth, styrelseledamot och vice koncernchef för Klarna, vann dessutom den prestigefyllda Man of the Year-utmärkelsen.

Niklas Adalberth föddes 1981 i Uppsala. Under uppväxtiden var han med och startade Radio Excellent. Senare, under tiden vid Lundellska gymnasiet, drog han igång ett eget företag, AdalIT, som tillhandahöll konsulttjänster inom webbproduktion och grafisk design. Tidigt lockade även utlandet, och Niklas spenderade ett av gymnasieåren som utbytesstudent i Connecticut i USA. Efter gymnasiet följde militärtjänstgöring. Han var stationerad som närskyddstroppchef vid F16 i Uppsala. När han muckat bar det av utomlands igen, denna gång till skidorten St. Moritz, där han under en period arbetade som bartender för hotellkedjan Kempinski. Här sparade han och barndomsvännen Sebastian Siemiatkowski ihop pengar för att finansiera en jorden runt resa. Innan de två gav sig iväg avlade de ett gemensamt löfte: att genomföra resan utan att använda sig av flygtransport. Det var ett löfte de lyckades hålla. Hela äventyret varade 143 dagar. Under denna tid hann Niklas A och Sebastian med att besöka inte mindre än 25 länder på fyra kontinenter.

I Lund inledde Niklas Adalberth sina universitetsstudier. Men efter endast en termin på civilekonomprogrammet bestämde han sig för att byta miljö. Flytten gick till Stockholm och Handelshögskolan. Efter bara några månader hade han, tillsammans med Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson, lagt grunden till den affärsidé som skulle komma att bli Klarna. Företaget började som ett studentprojekt och fortsatte i en mindre källarlokal vid Holländargatan i Stockholm. Resten är historia. Redan 2012 kunde Klarna redovisa en transaktionsvolym som uppgick till omkring 2.3 miljarder euro. Just nu håller e-handeln på att förändras i grunden och Klarna går i bräschen för denna utveckling.

Comments are closed.