Var iPaden först?

När iPaden presenterades första gången den 27 januari 2010 av Apples grundare och VD Steve Jobs på en presskonferens i San Francisco blev det genast en sensation. Inte långt efter lanseringen var iPaden något alla skulle ha och kort därefter dök konkurrenternas versioner upp till höger och vänster. Alla försökte bräcka Apple och massmedia försökte föra fram den ena iPad-dödaren efter den andra – men ingen lyckades slå ”Paddan”.
Att iPaden var störst var det ingen tvekan om, men var den först. Givetvis inte. Idén om en elektronisk pekplatta har funnits i 130 år innan Steve Jobs introducerade sin version. Och bärbar pekdatorn Tablet PC lanserades av Microsoft redan 2001 – dock inte med den framgång som Apple fick.

Men den elektroniska pekplattans historia började redan 1888 då ett amerikanskt patent beviljades för Elisha Gray på elektrisk enhet med penna för att föra över handstil. 1915 godkändes ett patent på handstilsigenkänning på elektronisk skrivplatta och 1942 ett patent på pekskärm för handskrift.
På tidigt 60-tal uppfanns RAND Tablet – mer känd som Styalator – som var den första pekdatorn. Om än inte på långa vägar så avancerad som de som finns idag. Men tekniken var född.
1968 föreställde sig filmskaparen Stanley Kubrick en platta som trådlöst spelar en videosändning i filmen 2001 – Ett rymdäventyr.
Prylen som idag kallas för surfplatta är nog här för att stanna – precis som alla våra andra eldrivna små prylar. El som vi måste ha mer av ju fler prylar vi får. Så billig el från www.elpris.biz är ingen dum idé.

 

Comments are closed.